Ingressen a presó 7 dels 20 detinguts en l'operació dels Mossos contra el tràfic de marihuana a Ponent

Ingressen a presó 7 dels 20 detinguts en l'operació dels Mossos contra el tràfic de marihuana a Ponent

Set dels vint detinguts en l'operació dels Mossos contra el tràfic de marihuana a Ponent del 28 de febrer passat han ingressat a presó, segons el balanç final fet per la policia catalana. Els detinguts van passar a disposició judicial el 2 de març i el jutge va decretar presó per a set dels detinguts i llibertat amb càrrecs per a la resta.

En total s'han intervingut 4.000 plantes, que es trobaven repartides en onze plantacions ja desmantellades.

Els Mossos assenyalen que l'estructura criminal disposada de funcions molt definides per controlar les diverses plantacions de marihuana que regentaven en naus industrials, locals i pisos. La investigació també ha acreditat que deu dels cultivadors residien de manera permanent en vuit plantacions. 

La investigació es va posar en marxa l’any passat després que els Mossos detectessin la implantació d’un grup criminal molt actiu establert a la demarcació de Lleida que traficava amb marihuana. 

El dispositiu policial, amb quinze entrades i escorcoll en onze naus industrials i locals i quatre domicilis, es va dur a terme el 28 de febrer amb entrades a les poblacions de Lleida, Bellvís (els Arcs), Tàrrega, Verdú, Guimerà, Artesa de Lleida, Torregrossa i Alfarràs.

En un dels quatre domicilis que s'usaven com a residència s'hi van localitzar un total de 12 quilos secs de marihuana preparats per a la distribució en bosses precintades d'un quilogram cadascuna i 1.530 euros en efectiu. 

Les plantacions eres de menys plantes de les habituals, en cap cas superiors a les 500. Segons els Mossos, això respon al fet que en cas d’una eventual intervenció policial, es redueixen les pèrdues econòmiques sofertes pel grup. 

Més de trenta investigats

Durant el dispositiu policial es van detenir 20 persones tot i que el nombre total d’investigats ascendeix a 33. A l'entramat criminal, liderat per dos dels detinguts, hi havia diferents figures i funcions i, segons la policia catalana, tenia una estructura consolidada jeràrquica "molt ben definida". Els dos líders eren els encarregats del disseny de l'estructura criminal, que l’haurien posat en funcionament amb la col·laboració directa de dos homes que actuaven com a facilitadors, tant de vehicles com de naus industrials com de domicilis. També els assortien de la documentació necessària per donar aparença de legalitat de l’activitat de l’organització. 

A més, hi havia els 'constructors', que tenien un paper itinerant pel conjunt de les plantacions per adequar cada local o nau a les necessitats de les instal·lacions. La investigació també els situa en la funció d’empaquetadors dels cabdells secs, ja destinats a la venda. En aquest mateix nivell caldria situar un electricista que, juntament amb el seuf ill,  s'encarregava de la part elèctrica de la instal·lació, ja que l'electricitat s'obtenia de manera fraudulenta.  

A banda, hi havia els cultivadors, persones vingudes de països de l'Est d'Europa per treballar en règim de tancament absolut durant els tres o quatre mesos que dura la fase de producció. La investigació ha acreditat que fins a deu d'ells residien de manera permanent en vuit plantacions. 

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat