L'Espai Orfeó de Lleida celebra 10 anys sent en un espai de referència per a la música en viu i entitats

L'Espai Orfeó de Lleida celebra 10 anys sent en un espai de referència per a la música en viu i entitats

El 24 de gener de 2014 s'inaugurava la segona fase de la seu de la Fundació Orfeó Lleidatà, el vestíbul i un auditori-sala polivalent amb el nom d'Espai Orfeó. Aquest equipament donava una nova dimensió a l'entitat i s'obria a la ciutat, no només per donar altaveu a les activitats pròpies, sinó també a l'agenda cultural i a les entitats de la ciutat.

Déu anys més tard, l'Espai Orfeó s'ha consolidat com una sala de referència, especialment pel que fa a la música en viu, però també per la seva vocació inclusiva i de servei a les entitats a través del Consell Participatiu. En aquesta primera dècada l'espai ha acollit 240 concerts i espectacles, 192 activitats i hi han passat unes 35.000 persones.

La interdisciplinarietat ha estat una de les característiques que ha definit la sala. I és que a banda de la música com a eix principal, les arts escèniques han tingut un paper destacat amb activitats i espectacles de teatre, dansa, circ o màgia, a més d'altres disciplines com les lletres i les arts visuals.

El director de l'Orfeó Lleidatà, Xavier Quinquillà, ha afirmat que la sala ha suposat "un abans i un després" i s'ha mostrat "més que satisfet" amb l'activitat que hi ha hagut en els darrers anys. "Molt satisfets i amb molta força per continuar cap al futur amb aquesta línia d'oferir una programació de qualitat i al servei del talent local i amb les complicitats amb el teixit associatiu i cultural", ha afegit.

Acte de celebració dels 10 anys

El plat fort dels actes de celebració d'aquesta primera dècada ha tingut lloc aquest dimecres, 24 de gener, coincidint amb el mateix dia que l'Espai Orfeó va obrir les portes ara fa deu anys. Durant la tarda el vestíbul s'ha omplert de música en viu amb l'actuació de diversos grups de música moderna.

Posteriorment, s'ha fet l'acte central on s'ha donat veu a persones i entitats que d'una manera o altra han format part d'aquesta dècada. Una d'aquestes veus ha estat la d'Oriol Ferre, gerent del Centre de Titelles, que ha explicat que ja fa anys que han integrat l'Espai Orfeó dins la Fira de Titelles i que s'hi senten com a "casa". "Sempre hem estat molt ben acollits, amb les millors condicions tècniques però també humanes", ha destacat. De la seva banda, la presidenta de l'Associació Aremi, Mercè Batlle, ha afirmat que l'equipament els ha permès garantir el dret a la cultura a les persones amb discapacitat.

Una altra veu ha estat la del crític musical Javier de Castro, que ha afirmat que l'Espai Orfeó "ha estat un punt de 'delicatessen' perquè ha aconseguit fer una programació variada, transversal de tots els estils i per a tots els públics", i que a més compta amb una "acústica magnífica". Pel que fa a la part musical de l'acte, ha anat a càrrec del Cor Jove i el Cor de l'Orfeó Lleidatà.

Un projecte obert

L'Espai Orfeó va néixer amb la voluntat d'esdevenir un altaveu per donar una nova dimensió a l'activitat cultural de l'entitat, potenciar el seu paper de dinamitzador del Centre Històric i posar-lo al servei de la ciutat, especialment dels artistes, creadors, entitats i programadors.

La seva oferta cultural, àmplia i variada, ha anat més enllà de les pròpies activitats i programació de l'Orfeó Lleidatà, amb una part molt important d’activitats co-organitzades amb altres entitats i programadors, així com activitats externes organitzades per altres agents.

Una aposta innovadora, diversa i de qualitat

La Fundació Orfeó Lleidatà va apostar des del principi per oferir una programació diversa, innovadora i de qualitat, potenciant els nous formats, donant suport als artistes i creadors emergents, fomentant la creació de públic i el treball en xarxa. Actualment, la programació s'estructura en cinc grans eixos: l'Espai Familiar, l'Espai Jazz, l'Espai Moderna, l'Espai Coral i l'Espai Clàssica, dins dels quals hi ha diversos Cicles (Familiars, Nadons, Jazz Cava, Vesprades, Curtcircuit i Circuit Folc, entre altres) i també Festivals propis i externs (Interfado, Ponent Roots, Jazz Tardor o Fira de Titelles).

Un equipament al servei de les persones i col·lectius

L'Espai Orfeó va néixer amb el compromís de ser un equipament inclusiu i al servei de totes les persones. La creació del Consell Participatiu, un òrgan que acull més de dues-centes entitats dels àmbits cultural, social, educatiu i assistencial, ha esdevingut clau per facilitar el treball en xarxa, potenciar projectes inclusius i consolidar una programació d'activitats amb entitats del tercer sector que garanteixi la participació en la vida cultural de persones i col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat