L'Associació Alba obre una fusteria social a Agramunt per promoure la inclusió laboral de persones en risc d'exclusió

L'Associació Alba obre una fusteria social a Agramunt per promoure la inclusió laboral de persones en risc d'exclusió
'Va!defusta' és la fusteria social i creativa que ha obert les seves portes a l'edifici del Cal Carreter d'Agramunt a càrrec de l'Associació Alba de Tàrrega. És la culminació del projecte social que l'entitat va engegar fa 4 anys gràcies a la cessió d'una casa per part d'una família del municipi i que té per objectiu promoure la formació, l'ocupació i la inclusió laboral i social de persones amb discapacitat o en risc d'exclusió.

Actualment, a l'activitat de la fusteria hi participen unes 15 persones amb discapacitat. Amb el suport de dos educadors de l'entitat amb coneixements sobre fusteria i disseny, elaboren objectes personalitzats de decoració o de regal destinats a particulars i empreses.

La família Ros d'Agramunt va cedir la seva casa centenària de Cal Carreter, l'antiga fusteria del poble, al Grup Alba. La intenció de tot plegat era donar una segona vida a l'edifici en clau comunitària i que esdevingués un espai d'ús social per donar resposta a les necessitats de gent vulnerable del territori.

La voluntat de la família agramuntina s'ha fet realitat després de quatre anys durant els quals l'Associació Alba ha adaptat els baixos de l'habitatge en una fusteria social i creativa. "La idea és donar oportunitats laborals a persones que estan en una situació vulnerable. Creiem que tothom ha de tenir l'oportunitat de créixer i brillar", ha explicat una de les educadores i membre de l'equip Va!defusta, Laia Mañé.

"Fem joguines clàssiques i jocs tradicionals, però també treballem per empreses externes en el manteniment d'espais exteriors o cartelleries", ha apuntat Mañé, qui també ha destacat que l'activitat és "molt enriquidora" pels usuaris de l'entitat. "Aconseguir fer una peça o un moble és una cosa que els motiva molt", ha conclòs.

Un dels usuaris de l'entitat, en Josep Vacabarrera, ha explicat que algunes de les seves tasques són tallar i llimar fusta. "M'ho passo bé", ha valorat.  Per la seva banda, la Míriam Ribas actualment està treballant en l'elaboració d'un tangram, tot i que també ha restaurat un escriptori.

Un dels valors de la fusteria és la sostenibilitat i la cura del medi ambient. És per això que els usuaris reutilitzen i reciclen la fusta.

Punt de trobada dels amants de la fusta

La intenció de l'entitat és obrir el projecte a la comunitat. D'aquesta manera, la fusteria preveu compartir l'espai i la maquinària amb la població per fer el projecte "més gran". "Si algun ciutadà té algun calaix que s'ha d'arreglar però no té material, podrà dur a terme el seu projecte a la fusteria", ha exemplificat Mañé.

Per tal d'estendre el seu projecte, l'associació ja ha dut a terme tallers amb alumnes del territori i té previst fer activitats amb gent gran.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat