'La recepta perduda' visita la Terra Alta per descobrir 'La clotxa'

'La recepta perduda' visita la Terra Alta per descobrir 'La clotxa'
'La recepta perduda' visita la Terra Alta, zona de pagesos, on els treballadors del camp aguantaven llargues jornades collint raïm i olives amb un sol àpat: la clotxa, un pa de pagès farcit de verdures escalivades i sardina salada que preparaven els avis de la família a mig matí sense moure's del tros.

Sílvia Abril arriba a una comarca immersa en la verema. Encuriosida, coneix la Pili Sanmartín, una de les dones al capdavant del Celler Bárbara Forés, amb qui, mentre aixafa raïm, comparteix confidències. Per elaborar la clotxa, coneix Enrique Segura, pagès al capdavant d'un celler, que recorda la clotxa que menjava quan era petit i anava a veremar amb la família.

Per preparar-la caldrà un bon pa de pagès, ingredient principal i recipient, que a les Terres de l'Ebre sovint couen als coneguts com a forns moruns, forns refractaris de llenya. Sílvia Abril va a buscar-lo a la Fatarella, on hi ha el forn de la Rosa Balsebre, que diuen que és un dels més antics de Catalunya. Malauradament unes obres el van espatllar. Per sort, en trobarà a Horta de Sant Joan, també d'un forn morú el de Can Mariano, que regenta la Sònia Carbó.

Per al farcit, cal sardina de casco, o arengada, que Sílvia Abril obté de la botiga de la Dora Rius, amb qui descobreix els ganyims de tonyina, una altra especialitat de pesca salada.

De la mà d'Andreu Queralt i Maite Hernández, Sílvia Abril recorre el poble vell de Corbera d'Ebre, escenari d'una de les batalles més cruentes de la Guerra Civil espanyola. El poble es manté destruït com un testimoni colpidor. 

Abans de marxar, reuneix totes les amistat que ha fet i comparteixen una gran clotxada, en què s'atiparan, riuran i brindaran amb el millor vi.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat