La Pobla de Segur viu amb "il·lusió i nervis" la primera baixada dels seus raiers com a Patrimoni de la Humanitat

La Pobla de Segur viu amb "il·lusió i nervis" la primera baixada dels seus raiers com a Patrimoni de la Humanitat
La 45a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur ha viscut aquest diumenge la seva cita més especial: la primera baixada de rais com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Tres embarcacions fetes amb troncs de fusta, amb uns 6 tripulants a cadascuna, han salpat des de la presa de Llania poc abans de les 12 hores del migdia i han navegat, tot i que amb dificultats, sis quilòmetres fins al Pont de Claverol. Es tracta d'una jornada que rememora l'ofici de raier i que s'ha iniciat amb "il·lusió" però també "nervis" entre els participants, segons han explicat el president i vicepresidenta dels raiers, Miquel Gordó i Marta Oliva.

Tres rais han iniciat la baixada amb normalitat des de la presa de Llania, però només dos han pogut completar el trajecte fins al punt d'arribada al Pont de Claverol. Una de les embarcacions s'ha quedat a les portes de finalitzar el recorregut en encallar-se en un dels darrers ponts abans de l'arribada, una de les zones amb més complexitat dels sis quilòmetres de baixada.

A banda, un dels dos rais que ha aconseguit arribar a lloc ho ha fet amb dificultats. Un dels raiers a bord, Roger Planas, ha explicat que "s'ha desfet un tros" de l’embarcació pel camí, fet que els ha obligat a lligar el rai dins del riu per continuar la baixada. "Li ha donat emoció", ha somrigut Planas, que s'ha mostrat satisfet també per la rebuda a l'arribada al Pont de Claverol.

I és que els raiers han desembarcat entre aplaudiments i crits de desenes de persones, entre les quals molts infants, que s’han congregat entorn del riu per rememorar i gaudir d'aquesta tradició declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Una gran festa que tampoc s'ha perdut la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la qual s'ha vestit amb la roba característica dels raiers per a l'ocasió i ha pujat a bord d'un dels rais.

Quatre dies de celebració

La baixada de raiers i el posterior dinar ha estat el colofó final a quatre dies de festa en el marc de la 45ª edició de la Diada dels Raiers. Enguany, l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa ha apostat per ampliar el programa d’activitats per tal de commemorar un any especial en el marc del reconeixement mundial que la Unesco va atorgar a principis del mes de desembre de l’any passat.

En aquest sentit, el president de l’entitat, Miquel Gordó, ha apuntat que la intenció ha estat "donar un nou enfocament a la celebració amb la intenció de difondre la cultura popular, sobretot als més petits". D’aquesta manera, des de dijous fins diumenge s’han dut a terme activitats com una gimcana tradicional raiera, una nit musical o conta contes.

Per primera vegada, la programació s’ha situat fora del nucli de La Pobla i s’ha traslladat en un espai habilitat vora el riu. "El nou format ha permès apropar-nos tant a la gent jove com als més petits", ha dit Gordó, qui ha afegit també que l’objectiu ha estat "que la gent senti la festa com la sentim nosaltres mateixos".

Per la seva banda, la vicepresidenta de l’associació, Marta Oliva, ha apuntat que la declaració dels raiers com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco ha fet la festa "més gran", ja que "reconeix la feina que hem fet durant tots els anys", ha conclòs.

Membres de:

Grup El Cargol