L’espectacle ‘Natura encesa’ obre les seves portes amb més d’una vintena d’instal·lacions als jardins de Torre Girona

L’espectacle ‘Natura encesa’ obre les seves portes amb més d’una vintena d’instal·lacions als jardins de Torre Girona
L’espectacle ‘Natura encesa’ ha obert les seves portes amb més d’una vintena d’instal·lacions als jardins de Torre Girona a Pedralbes. El muntatge - que es podrà visitar fins el 21 de gener – se centra en l’origen de la vida i proposa una experiència immersiva a través de túnels de llum, efectes lluminosos, ‘mapping’ i figures de grans dimensions relacionades amb l’univers dels fongs i els bolets.

Paral·lelament, una cinquantena de manifestants s’han concentrat a les portes dels jardins per denunciar que el xou “compromet la biodiversitat” de l’espai. El director de la productora que organitza l’espectacle assegura que els entristeix aquesta actitud i recorda que compleixen tots els requisits fixats per poder-lo tirar endavant.

El projecte va néixer el 2020 amb la intenció de realitzar una intervenció lumínica en espais a l’aire lliure per poder ressaltar la vegetació, crear un ambient diferent i oferir una experiència immersiva a través de la tecnologia. Després de tenir molt bona resposta a Madrid l’espectacle va desembarcar a la capital catalana, on es va fer primer als jardins de Pedralbes.

Enguany la proposta s’ha muntat pel complex de Torre Girona, uns jardins públics municipals situats al districte de les Corts, a tocar del Palau de Pedralbes i la UPC. Segons Iñaki Fernández, director de LETSGO – la productora responsable de l’espectacle – aquesta tria permet homenatjar el propi espai, per donar a conèixer a la ciutadania un espai que potser per molts encara és desconegut.

Pel que fa a la temàtica, aquest any està dedicada al món de la micologia i es relaciona directament amb l’origen de la vida. Un muntatge que, segons Fernández, permetrà als visitants “sentir-se com l’Alícia al país de les meravelles” ja que hi trobaran tot tipus d’instal·lacions que conviden a fer-se fotografies amb elles i gaudir-ne passejant.

El muntatge estarà obert durant els pròxims mesos, coincidint amb l’època nadalenca, i es podrà visitar de dilluns a diumenge des de les sis de la tarda a les deu de la nit. “Tot plegat sota un prisma d’entreteniment, però també de molta cura”, ha insistit el director de la productora, “ja que la instal·lació funciona amb energies renovables”.

Protesta a les portes dels jardins

L’espectacle lumínic no ha convençut a tothom i al voltant de les sis de la tarda desenes de persones s’han concentrat a les portes dels jardins per mostrar el seu rebuig al muntatge. Tots ells han protestat amb pancartes on qüestionaven la proposta, assegurant que aquesta “compromet la biodiversitat” de l’espai.

Així, s’han pogut sentir proclames com ‘No a la privatització’, ‘El teu fill veurà animals atropellats’ o ‘Natura encesa, natura malmesa’, aquest darrer relacionant directament el títol de l’espectacle. El divendres passat, els veïns de Zona Universitària de Barcelona van denunciar davant dels jutjats el xou, l'Institut Municipal de Parcs i Jardins i el Departament d'Acció Climàtica per delicte mediambiental.

Segons els denunciants, l'espectacle "ha ocasionat ja, abans de posar-se en marxa, danys greus a la flora i la fauna que comprometen la seva biodiversitat de forma indefinida". També consideren que les llums i els sons que conformen el muntatge, així com la boira, "produeixen una contaminació lumínica i sonora que pertorba greument la vida de la fauna al parc". Així doncs, afirmen que el desenvolupament de l'espectacle és "incompatible amb la vida normal i el descans nocturn de la fauna resident i hibernant del parc".

Preguntat per la polèmica, el director de LETSGO ha lamentat que s’hagi desenvolupat d’aquesta forma, assegurant que es tracta d’una situació que els entristeix. En aquest sentit, ha recordat que el projecte es nodreix d’energies renovables i que en l’edició anterior ja es va fer un informe per veure “l’afectació prèvia i posterior a l’esdeveniment”. “Em sap greu que pensin això de nosaltres i espero que a poc a poc es vagin adonant que ‘Natura encesa’ no és dolenta pel parc”, ha conclòs.

Membres de:

Grup El Cargol