L'Hospital General de Granollers ha instaurat un nou programa per millorar la qualitat de vida de pacients amb mieloma múltiple a base d’exercici físic. La iniciativa, EnforMMA, és un projecte de la farmacèutica Sanofi i busca combatre els símptomes causats pel segon càncer hematològic més freqüent. El mieloma múltiple destrueix la medul·la òssia i comporta, entre altres, anèmia, lesions als ossos i infeccions víriques i bacterianes.
EnforMMA es basa en la prescripció de diversos exercicis per treballar la força i la flexibilitat en dues sessions setmanals d'entre 40 i 60 minuts. Poden fer l’activitat a casa o a l’hospital. La iniciativa s'ha presentat coincidint amb el Dia Mundial del Mieloma Múltiple, que es commemora aquest dimarts.
La cap del Servei d’Hematologia de l’Hospital General de Granollers, Esther Sancho, ha apuntat que l'activitat física regula millora l'actitud perquè "fa estar més positiu i incrementa la relació amb altres persones". Sancho ha indicat que els metges fan recomanacions en funció de cada pacient i per això es fa "una investigació per conèixer com es troben a nivell funcional". Ha calculat que al voltant de les tres setmanes hi ha uns primers resultats positius, tot i que varia en cada persona.
La farmacèutica Sanofi ressalta que EnforMMA busca promoure l'activat física segura i adequada a cada perfil d'usuari. El programa compta amb la col·laboració de la Comunitat Espanyola de Pacients amb Mieloma Múltiple (CEMMP) i l'Associació Espanyola d'Afectats per Limfonia, Mieloma i Leucèmia (AEAL), i amb l'aval de la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia (SEHH). El president d'AEAL, Marcos Martínez, ha agraït el projecte per "visualitzar" aquesta malaltia i “per contribuir a la millora del dia a dia" dels pacients.
Si bé poden fer els exercicis a l’hospital, el mateix centre disposa d'un kit de prescripció hospitalària que complementa el tractament per als pacients un cop han rebut l'alta, per a què puguin fer les activitats al seu domicili.
"Porto quatre anys sense una recaiguda"
Juan Torrijos Pérez, de 63 anys i veí de Granollers, li van diagnosticar la patologia a finals de 2018 i va començar el tractament el primer trimestre de 2019. "Porto quatre anys sense una recaiguda", ha celebrat. Al seu parer cal "una millora contínua" amb aquestes malalties i agraeix que hi hagi propostes que vagin en aquesta línia.
Torrijos ha aconsellat "tenir màxima confiança" amb el personal mèdic, perquè "passen mesos” fins que es té coneixement d’allò a què s'enfronten els pacients després que se’ls notifica el diagnòstic de la malaltia. “S’enfronten a una lluita fins i tot amb la mort", ha afegit.