El Gran Recapte del Banc dels Aliments inicia la seva part més invisible, amb la classificació de tots els productes recollits divendres i dissabte. Entre totes les tones, la fundació constata un augment de donatius d’ampolles d’oli.
“Vam fer aquesta petició expressa perquè és un producte disparat de preu que quasi no hem pogut comprar l’últim any, i hem vist una generositat enorme durant el cap de setmana”, relata a l’ACN la directora de Banc dels Aliments a Barcelona, Elisabet Viladomiu. Les ampolles d’oli, els brics de llet, els paquets de pasta, llegum, arròs i una gran quantitat de productes es classifiquen ara per distribuïr-los a partir d’aquest mateix dilluns, mentre continua oberta la campanya de donacions econòmiques.
Viladomiu confia que durant la campanya d’enguany s’assoliran els més de 6 milions d’euros recollits l’any passat, tant en valor d’aliments com en donatius econòmics. Són provisions que permetran atendre els usuaris durant aproximadament quatre mesos. La resta de l’any, la el Banc dels Aliments basa la seva activitat en altres donatius i recursos propis.
Si bé Viladomiu apunta que a grans trets s’ha mantingut el tipus de productes que ha donat la ciutadania durant els dos dies del Gran Recapte, destaca a l’ACN que aquest any hi ha hagut una sensibilitat especial per les ampolles d’oli, les quals la fundació havia demanat de forma “insistent”. I és que els últims mesos el Banc dels Aliments quasi no havia pogut omplir les reserves d’aquest producte a causa del preu elevat.
La presidenta de l’entitat a Barcelona mostra un “agraïment enorme” a tota la ciutadania que ha donat aliments, així com als 18.000 voluntaris i centenars de supermercats que han permès tirar endavant la campanya "insígnia" de la fundació. Viladomiu assegura que el 2023 ha estat un any “difícil” en què han hagut de fer front a la inflació destinant més recursos a cadascuna de les cistelles de la compra que preparen pels usuaris, i diu que després d’aquest cap de setmana encaren el 2024 “valorant moltíssim la mobilització de la gent”.
“Sabem que són dates complicades i que la inflació està desmesurada, però la gent s’hi ha abocat i els estem més que agraïts”, afegeix el cap de Logística de Banc dels Aliments, Oriol Dolader. Aquest dilluns, Dolader coordina la classificació dels productes recollits al Barcelonès i Baix Llobregat. Les caixes no paren d’arribar a una gran nau que l'entitat té a la Zona Franca del Prat de Llobregat, on s’espera que hi arribin prop de 800.000 quilos d’aliments.
Per endreçar tots els productes, hi ha convocats prop de 4.000 voluntaris en torns de 250 persones fins el 12 de desembre. Als matins, la majoria provenen d’escoles i instituts, mentre que a les tardes hi participen famílies, grups d’amics, associacions de veïns i moltes empreses en el marc d’activitats vinculades al conegut com a ‘team building’.
“A la gent li sorprèn tant la maginitud de la nau, com la quantitat de productes, el ritme de treball, i l’automatització de totes les tasques”, relata Dolader, que assegura que tenen nombroses peticions de voluntariat en llista d’espera. A partir del setembre ja reben les primeres peticions per participar a les tasques de classificació. Destaca que el 90% dels voluntaris acaben repetint l’experiència.
Aquest dilluns a la nau de la Zona Franca hi han col·laborat alumnat d’ESO de les escoles Petit Món de Castelldefels i Súnion de Barcelona. L’Àlex Izquierdo i la Bruna Girona són dues estudiants d’aquest últim centre, les quals s’han mostrat agraïdes de poder ajudar al Banc dels Aliments “i veure de tant a prop en què es converteix aquell paquet d’arròs que deixes als voluntaris del supermercat”. “Aquí prens consciència tant de la quantitat de gent que col·labora com la importància d’ajudar als qui necessiten el menjar”, afegeixen.