Més de 12.200 interins de l'administració catalana ja tenen plaça de funcionaris després de passar per proves selectives

Més de 12.200 interins de l'administració catalana ja tenen plaça de funcionaris després de passar per proves selectives
Més de 12.200 interins que feia 13 anys de mitjana que treballaven a l'administració de la Generalitat ja són funcionaris després del procés d'estabilització que el Govern ha titllat com "un èxit" tot i que no va estar exempt de polèmica pel caos de les oposicions del maig passat organitzades per l'empresa Cegos.

El procés volia complir amb la directriu europea i passar del 24% de la temporalitat que hi havia el 2021 entre el personal d'administració i serveis al 8% a finals del 2024. El Govern calcula que l'objectiu s'assolirà de lluny ja que aquest any preveu una temporalitat del 5%. La dada encara baixa més per l'any vinent, fins al 2%.

La projecció per a tota la plantilla, inclosos docents, sanitaris i empreses públiques, també se situarà per sota del 8% aquest any.

"Hem estat la primera administració del territori espanyol que ha finalitzat el procés d'administració i serveis, les altres encara ho tenen obert. Estem donant compliment al nostre objectiu", ha dit Alicia Corral, secretària d'Administració i Funció Pública.

Del total de persones que ara ja són funcionaries, 11.411 han format part del procés extraordinari mentre que 884 han participat de les primeres oposicions ordinàries que es convoquen a l'administració en 10 anys.

Segons han detallat fonts de Funció Pública, el 98% dels aspirants que han obtingut una plaça en les oposicions per reduir la temporalitat ja treballaven a l'administració catalana.  El 90% de les persones que han superat les proves són empleats que fa més de 5 anys que treballaven a la Generalitat, el públic objectiu dels exàmens.

El perfil de treballadors que ha superat aquestes proves són dones (73%) de 49 anys que fa 12 anys de mitjana que presten serveis a l'administració catalana. Aquestes dades reflecteixen la realitat de l'administració que està envellida i molt feminitzada.

7 milions d'euros en compensacions

De les més de 1.100 persones que no han superat el procés d'estabilització, 400 no s'han presentat a les proves. La Generalitat reservarà 7 milions d'euros per una compensació als 475 treballadors que no han passat el procés selectiu per la situació d'abús de temporalitat que han patit durant anys. El pagament serà el que marca la llei estatal per estabilitzar el personal públic de 20 dies per any treballat amb un màxim de 20 mensualitats.

Els 226 restants havien treballat per l'administració catalana menys de tres anys i no tenen cap indemnització.

D'altra banda, de les 1.100 persones "desplaçades" algunes han tornat a entrar a treballar a través d'ofertes temporals. En total, 378 empleats tenen una nova relació amb la Generalitat, un cop acabat el procés.

1.260 noves places convocades aquest dimarts

La Generalitat ha destacat que ha sigut la primera administració de l'estat a convocar i a resoldre els processos d'estabilització. El mateix dia que ha balanç del procés d'estabilització, el Govern ha publicat la convocatòria d'oposicions per accedir a 1.260 noves places.  En aquest últim mes, els diversos Departaments han licitat un 189% més del que és habitual.

Per evitar tornar a una situació amb ocupació precària, l'administració preveu continuar fent oposicions per a nous funcionaris. Durant el 2024, el Govern preveu convocar més de 2.600 places ordinàries per continuar consolidant les places i assolir l'objectiu europeu de reduir la temporalitat per sota del 8%. Entre aquestes places, n'hi haurà que es van anunciar els períodes 2022 i 2023 però encara no s'han executat.  "Continuarem sense aturar-nos per tenir aquesta consolidació de l'ocupació pública en tota l'administració de la Generalitat", ha dit

D'altra banda, el Govern ha optat per simplificar el sistema d'examinació amb proves menys memorístiques i processos de resolució més ràpids. Fins ara, el procés entre la convocatòria i la resolució era molt lent i es convocaven molts pocs exàmens. Les proves no es subcontractaran per evitar incidents com els de l'any passat i seran organitzades internament per l'administració. "Volem que sigui un procés àgil, enfocat a les competències del lloc de treball i adequat a les funcions a desenvolupar", ha dit Corral.

Cegos

D'altra banda, continua al procés contra l'empresa Cegos que la Generalitat va engegar per les irregularitats en l'organització de les oposicions al maig. Ara mateix, la resolució de la queixa administrativa sobre el contracte "està a punt d'acabar", segons fonts del Govern.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat