Endesa reconstruirà l'assut del Molí a Orís per reactivar la central hidroelèctrica malmesa el 2018 per un temporal

Endesa, a través de la divisió que té d'energies renovables Enel Green Power, ha començat els treballs de reconstrucció de l'assut del Molí, conegut també com l'enclusa d'Espona situat al riu Ter al seu pas per Orís (Osona). Aquesta infraestructura hidràulica va col·lapsar parcialment l'octubre del 2018 per un temporal.

La força del cabal, amb més de 700 m3/s, va provocar el despreniment de bona part de l'assut -uns 67 m de longitud- i va arrossegar aigües avall grans blocs de formigó. Els sediments que va deixar van deixar inoperativa la central hidroelèctrica del Molí, aturada des de llavors. Els treballs de reconstrucció duraran un any i s'aprofitarà per construir també una rampa de peixos per millorar la connectivitat del riu.

El projecte, que compta amb el vistiplau de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), "representa un pas important en la preservació i restauració de l'entorn natural del riu Ter i del patrimoni hidroelèctric de gran tradició a la comarca d'Osona", detalla Endesa en un comunicat.

L’assut del Molí és una petita presa de 5 metres d’altura i 87 de longitud de coronació, que deriva els cabals del riu Ter cap a la central hidroelèctrica del mateix nom, una petita instal·lació ubicada al meandre de l’Espona. Aquesta va ser la primera central hidroelèctrica de la comarca d’Osona que abastia d’electricitat als municipis de Manlleu i de Torelló.

Membres de:

Grup El Cargol