Marco Mezquida inaugura la 35a edició del Mercat de Música Viva de Vic amb l'estrena del seu nou projecte 'Tornado'

Marco Mezquida inaugura la 35a edició del Mercat de Música Viva de Vic amb l'estrena del seu nou projecte 'Tornado'
El pianista menorquí Marco Mezquida ha inaugurat aquest dimecres al vespre la 35a edició del Mercat de Música Viva de Vic amb l'estrena del seu nou projecte, 'Tornado'.

Mezquida ha pujat a l'escenari acompanyat de Massa Kamaguchi al contrabaix i Ramon Prats a la bateria. Segons ha explicat el mateix artista en una entrevista amb l'ACN, 'Tornado' és un "tribut a aquesta intensitat climatològica i, sobretot, una metàfora de la intensitat musical dels tres músics" que formen part del projecte. "Volem que sigui com una experiència sonora, una tempesta estètica i un viatge sensorial potent", ha exposat. El MMVV s'allargarà fins dissabte i compta amb la participació de 56 artistes i més de 850 professionals acreditats.

'Tornado' és un projecte que beu de la lliure improvisació i del jazz, ha explicat el pianista menorquí. El disc, que està previst que surti al mercat el proper 6 d'octubre, inclou una dotzena de temes que són com una "tempesta", però després, assegura, "sempre ve la calma". "Hi ha molts moments tranquils però l'impacte i l'emoció sonora volem que sigui bastant virulenta", ha detallat. De fet, la força de la naturalesa és molt propera a Mezquida, ja que, segons relata, a la seva Menorca natal també hi ha molta "intensitat i bellesa".

Més talent femení i més fusió d'estils

El Mercat de Música Viva celebra enguany la seva 35a edició i ho fa amb la participació de 56 grups/artistes i més de 850 professionals acreditats. Aquest dimecres s'han fet els primers concerts d'una edició que s'allargarà fins dissabte. El seu director, Marc Lloret, ha explicat que el festival gaudeix de molt bona salut: "35 anys no es fan cada any".

Aquesta serà una edició marcada per una programació liderada per dones -30 dels 56 grups o artistes ho són-. El director ha assenyalat que cada cop costa menys trobar talent musical femení amb propostes "de qualitat, diverses i amb una estructura professional", un fet que fa set o vuit anys no passava. Una altra tendència dels últims anys, segons Lloret, és la fusió d'estils. "Ja no es fa tanta música de gènere com abans sinó que es barregen estils i es fan cançons amb trap, flamenc, jazz o hip-hop però no per això perden la seva personalitat", destaca. Precisament la programació d'enguany segueix aquesta tendència: "És molt difícil encasellar els grups en 4 o 5 estils, hi ha una fusió molt àmplia".

Les coproduccions per fomentar la creació

Enguany el festival coprodueix 5 projectes, entre els quals hi ha 'Estornells sonors' de Xavi Lloses i l'estrena de l'última creació de LaboratoriA, 'Qué quiere la niña'. "Creiem que les coproduccions són importants per posicionar-nos com a mercat que contribueix a la creació, no només a la difusió i a la compra-venda", afirma Lloret. El fet de donar una aportació econòmica a projectes concrets permet "acompanyar" els artistes per fer-ho possible i "d'una forma més completa".

Una altra novetat d'enguany és la posada en marxa d'una nova sala de petit format, la sala 3 de l'Atlàntida. Fins ara s'hi feien concerts acústics, però ara s'ha acondicionat per acollir música amplificada. Així mateix, es manté el programa projecte Link de mentoria entre tècnics culturals municipals -els que tenen una llarga trajectòria aconsellen a tècnics nous o a aquells que no han visitat mai la fira-. Una fórmula que també es repeteix per a empreses del sector que han començat fa poc i d'altres amb experiència.

En total es programaran 59 concerts en quatre dies mentre que les sessions per a professionals, el MMVVPro Catalan Arts, es farà entre dimecres i divendres per impulsar la música en directe i dinamitzar el sector. Destaquen també els 20 professionals procedents d'Itàlia gràcies al suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l'Institut Ramon Llull.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat