Neix un grup de treball sobre el llop per anticipar-se a una possible presència de més exemplars a Catalunya

Neix un grup de treball sobre el llop per anticipar-se a una possible presència de més exemplars a Catalunya
Un nou grup de treball liderat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha creat per anticipar-se a una possible presència de més exemplars de llop a Catalunya. És el Grup de Treball del Llop a Catalunya, un òrgan que s'ha reunit per primera vegada aquest dimecres a Barcelona.

Està liderat per Acció Climàtica i integrat per representants del sector ramader, l'ambiental i experts. La missió del grup és consensuar amb els sectors implicats les accions a impulsar per a la prevenció i la gestió del conflicte amb el llop si finalment s'arrela una població estable a Catalunya. Així, l'objectiu és que serveixi per concretar accions per millorar la coexistència entre el llop i les poblacions locals.

Actualment, només hi ha individus aïllats que provenen de la població de llops presents a França i de moment només s'han detectat dues femelles solitàries els últims 20 anys, però cap evidència de reproducció.

Tanmateix, el grup de treball s'ha creat per anticipar-se a un possible escenari de futur. Liderat per Acció Climàtica, el nou grup depèn de la Taula Sectorial Agrària d'Oví i Cabrum, que és l'òrgan principal d'interlocució entre el Departament i els diferents sectors agrícoles i ramaders de Catalunya.

Entre els objectius del nou òrgan també hi ha el de facilitar sinergies i teixir relacions entre tots els actors socials, en especial les organitzacions professionals agràries i ramaderes i el tercer sector ambiental. Aquest espai servirà també per consensuar, entre les diferents àrees de l'Administració i les organitzacions agràries, ramaderes i ambientals, les principals accions de "gestió" del llop.

Aquest nou espai de debat estarà format per representants de les organitzacions professionals agràries i ramaderes, representants del tercer sector ambiental i plataformes de la societat organitzada que ja tracten aquest tema com el Grup Llop Catalunya, representants de les administracions competents i experts en la temàtica.

Sense presència detectada de cap femella els últims 5 anys

Segons Acció Climàtica, les poblacions de llop pràcticament van desaparèixer de Catalunya a inicis del segle XX. A partir de l'any 2003, es van començar a fer-ne les primeres identificacions, sobretot a la zona del Cadí i del Ripollès. Vint anys després a Catalunya no hi ha una població reproductora establerta de llops, tot i que hi ha presència d'individus aïllats, que són animals que provenen de la dispersió natural de la població de llops present a França; per tant, tots ells d'origen italoalpí.

Actualment, hi ha quatre o cinc exemplars de llop identificats genèticament a Catalunya, tots mascles; els darrers cinc anys no s'hi ha detectat cap femella i, per tant, cap evidència de reproducció. Aquest 2023 només s'ha constatat un dany causat pel llop, al Moianès.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat