La producció de bolets, sota mínims per la manca de pluges

La producció de bolets arreu de Catalunya està sota mínims i els experts creuen que aquesta serà una campanya "dolenta".

Així ho ha explicat en declaracions a l'ACN l'expert en micologia del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), Juan Martínez de Aragón, que diu que en aquests moments la producció se situa al voltant dels 2 quilos per hectàrea, mentre que en aquesta època de l'any hauria d'estar als 30. L'investigador diu que al Pirineu i Prepirineu la campanya ja es pot donar gairebé per acabada i caldrà veure què passa al Prelitoral on, si plou i no fa vent, la situació encara pot remuntar. En aquestes cotes més baixes la campanya comença més tard i es pot allargar fins al desembre.

Un any dolent. Així és com Juan Martínez de Aragón, investigador del CTFC i expert en micologia, qualifica la temporada boletaire d'enguany. Martínez explica que, fins ara, "pràcticament no hi ha hagut producció de bolets als boscos catalans" a excepció d'algunes regions com el Ripollès o la Vall d'Aran on se n'han trobat algunes espècies. 

De fet, l'expert diu que, si no canvia "radicalment" la meteorologia en les properes setmanes, aquest serà un any "dolent", tot i que tampoc "excepcional". De fet, Martínez comenta que des que van començar a fer inventaris de bolets, ara fa 25 anys, hi ha hagut diversos anys amb produccions molt dolentes com el 2002, el 2004, el 2007 i el 2017. "Són moments cíclics condicionats pel clima", comenta. Sí que en els darrers quatre anys les produccions se situaven al voltant de la mitjana, que està als 50 o 60 quilos per hectàrea.

Pel que fa a la previsió de pluges pels propers dies, Martínez diu que a la zona del Pirineu ja no hi tindran influència perquè recorda que, un cop plou, hi ha un període d'uns 10 o 15 dies perquè els bolets més comuns com el rovelló o el cep fructifiquin. "Ja ens n'anem a principis de novembre i al Pirineu en aquestes dates ja fa glaçades a les nits, de manera que pràcticament no hi haurà producció", exposa. També és difícil que la situació canviï a la Catalunya Central pels mateixos motius. En canvi, diu Martínez, sí que pot ser que fructifiquin més bolets a la zona del Prelitoral i Litoral, ja que allà les temperatures són més baixes i la temporada acostuma a allargar-se fins a mitjans de desembre.

Tot i això, l'expert recorda que els bolets necessiten pluges constants i no que "en un dia caiguin 100 litres i després no plogui més". "Cal una pluja constant, que no hi hagi repunts en la temperatura perquè si no hi ha molta evaporació de l'aigua i que no faci vent perquè resseca molt el sòl i els bolets deixen de sortir", explica.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat