Featured

Informadors ambientals ressegueixen espais naturals del Solsonès per combatre conductes incíviques dels boletaires

Una parella d'informadors ambientals recorre cada dia de la setmana els espais naturals dels municipis de Guixers i Navès (Solsonès) amb l'objectiu d'evitar l'incivisme i sensibilitzar els visitants.

Es tracta dels informadors que el Govern va incorporar aquest estiu a la Catalunya Central per controlar gorgs i espais fluvials, però que al Solsonès es va decidir canviar de dates per fer-ho coincidir amb la temporada de bolets, una època amb molts visitants. Tot i que enguany la campanya boletaire és molt fluixa i això repercuteix amb l'afluència de gent, l'alcalde de Guixers, Jordi Selga, explica que les conductes incíviques es mantenen: "Hi ha un públic que estaciona malament, talla el pas d'explotacions ramaderes i llença brossa al bosc"

Fins a mitjans de desembre una parella d'informadors ambientals contractats per la Generalitat resseguirà els boscos i espais naturals dels municipis de Navès i Guixers, situats al nord-est del Solsonès, per evitar accions incíviques. Els ajuntaments de tots dos municipis van demanar al Departament d'Acció Climàtica si podien fer ús d'aquest servei a la tardor i no pas a l'estiu, tal com s'havia previst inicialment. Es dona el cas que Navès i Guixers ja fa uns anys que tenen contractats guàrdies rurals per controlar gorgs i espais fluvials. "Per no solapar-nos vam demanar si els informadors podien venir durant la temporada de bolets", explica Selga.

Tradicionalment la tardor és una època de molta afluència de gent en aquesta zona del Solsonès, ja que hi creixen molts bolets. Enguany, però, la manca de pluges i la sequera acumulada ha fet que la campanya de bolets sigui molt dolenta. Com a conseqüència, ha explicat l'alcalde, "els espais naturals estan molt més buits que en altres èpoques". Tot i això, Selga apunta que les conductes incíviques es van repetint. "Dins del món dels boletaires tenim els professionals que són molt sensibles, però tenim un altre públic més de cap de setmana que desconeix l'entorn rural i estacionen de manera incorrecta tallant el pas a les explotacions ramaderes, llencen brossa al bosc i fan accions que perjudiquen l'entorn rural", lamenta.

Precisament el mal estacionament dels vehicles és la situació amb què més es troben els informadors. Així ho explica un d'ells, en Jordi Romero. "Normalment quan els informem la gent ho entén i aparca com déu mana. Sempre hi ha algú que diu que ha vingut sempre i aparca on vol, però normalment no hi ha cap problema", exposa. Els informadors reparteixen també uns fulletons informatius on s'explica què es pot fer i què no es pot fer als entorns naturals.

L'alcalde de Guixers constata que després de la covid-19 va haver-hi un "boom" i la gent va "llançar-se en massa" als espais naturals. Aquesta situació, assegura, s'ha anat moderant però considera que és positiu que hi hagi una regulació dels espais. Precisament els municipis de Guixers, Navès i Sant Llorenç de Morunys van establir unes ordenances per regular les zones de bany. Aquest estiu, tot i que l'afluència de gent també ha estat molt menor per la manca d'aigua, Selga avança que s'han interposat unes 500 sancions entre els municipis de Guixers i Navès.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat