Featured

Obren un expedient sancionador als organitzadors d’una recollida de residus a la platja durant la Copa Amèrica

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha obert un expedient sancionador a l’entitat que va fer una recollida de residus a la platja durant la Copa Amèrica de Vela, que ha estat denunciada per abocament intencionat.

L’associació Custòdia Platges Garraf relata que van organitzar l’acte de neteja que sistemàticament fa el tercer dissabte de cada mes, però lamenta que aquell dia la policia els va impedir arribar als contenidors perquè implicava que s’acostessin al recinte de la competició. Per aquest motiu, expliquen que van deixar la pila de deixalles a la sorra. Els Mossos van denunciar-ho com a abocament intencionat i ara l’Ajuntament ha obert un expedient per estudiar-ho. Els ecologistes s’exposen a una sanció de fins a 300 euros.

Custòdia Platges Garraf recalca que la neteja de les platges és una activitat que fa a Vilanova des de fa tres anys “sense haver tingut problemes”, i critica que la recollida del 16 de setembre no pogués culminar per la coincidència amb les proves preliminars de la Copa Amèrica de Vela. El seu portaveu, David Herrero, relata que la quinzena de voluntaris que van fer la neteja de sud a nord de la platja duien adhesius de ‘No a la Copa Amèrica’, i assegura que els Mossos els van impedir arribar als contenidors -situats prop del recinte esportiu- perquè podia afectar la imatge de la competició.

“Ens van dir clarament que no es refiaven de nosaltres, mentre la resta de gent sí que podia passar per aquell tram de platja”, explica Herrero en un video difós a les xarxes socials, on apunta que el dispositiu dels Mossos que els van impedir el pas era d’uns 25 agents. Herrero diu que, davant la impossibilitat d’anar a llençar les escombraries, van decidir deixar-les a la sorra, prop del torrent de Sant Joan, “i avisar l’Ajuntament”.

L’entitat critica que, un mes després de l’acció, el consistori els ha notificat l’obertura d’un expedient sancionador per un presumpte abocament intencionat denunciat pels Mossos d’Esquadra. “No és cap abocament perquè es tracta de deixalles que ja estaven a la sorra i que nosaltres ens hem limitat a recollir”, replica Herrero, que ressalta que la neteja de la platja era una activitat que havien notificat prèviament al consistori.

Des de l’Ajuntament, asseguren que han obert l’expedient sancionador com a “tràmit habitual” després que els Mossos els notifiquessin que havien aixecat acta per un abocament de deixalles intencionat. El consistori apunta que la denuncia policial posava de manifest que les deixalles s’havien deixat prop de la zona de nodificació del corriol camanegre i que hi havia la voluntat declarada que l’abandonament fos part de la protesta contra la Copa Amèrica.

L’Ajuntament admet que la recollida de brossa estava notificada, però subratlla que “té l’obligació legal” d’iniciar l’expedient, “com qualsevol altra denuncia que arriba dels cossos de seguretat”. En aquest sentit, precisa que l’expedient té com a objectiu “aclarir els fets i determinar la resolució de la denúncia”. Si aquesta prospera, la sanció pot oscil·lar entre els 90 i els 300 euros. Ara s'ha obert un termini de deu dies per a què l’entitat ecologista pugui presentar recurs.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat