Paco Plaza dona el tret de sortida al Festival de Sitges 2023 amb ‘Hermana muerta’

El cineasta Paco Plaza dona el tret de sortida aquest dijous al 56è Festival de Sitges amb la cinta de terror ‘Hermana muerta’. Una edició que estarà marcada per la presència de cineastes com J.A. Bayona, Hideo Nakata, Brad Anderson, Lee Unkrich o Jan Harlan i per la projecció de films com ‘La sociedad de la nieve’, de Bayona; ‘El chico y la garza’, de Hayao Miyzaki; ‘Pobres criaturas’, de Yorgos Lanthimos, ‘Blood de Brad Anderson’, de Brad Anderson, o ‘KUBI’, de Takeshi Kitano.

També destaca la presentació de la segona temporada de ’30 monedas’, amb Alex de la Iglesia, la sèrie de Berto Romero ‘El otro lado’; el nou film de Carlota Pereda ‘La ermita’, o els capítols de Carles Porta: ‘Luz en la oscuridad: Daniela, dulce y bella’.

El 56è Festival de Sitges s'inaugurarà aquest dijous amb el film 'Hermana muerte', de Paco Plaza, una producció de El Estudio per a Netflix, amb guió de Jorge Guerricaechevarría i amb Aria Bedmar, Almudena Amor i Maru Valdivielso com a protagonistes. És el setè llargmetratge en solitari del cineasta valencià -el cinquè que presenta a Sitges-, que per primera vegada situa la història en la seva terra natal. Rodada quasi íntegrament al Real Monasterio de Sant Jeroni de Cotalba, a una localitat propera a Gandia, la pel·lícula recupera l'univers d'una altra de les seves cintes, 'Verónica'. 

Situada a l’Espanya de la postguerra, Narcisa, una jove novícia amb poders sobrenaturals, arriba a un antic convent, convertit ara en una escola per a nenes, per incorporar-se com a mestra. Van passant els dies i els estranys esdeveniments i situacions, cada vegada més inquietants, que la turmenten l’acabaran conduint a desentranyar un seguit de secrets que envolten el convent i els seus habitants.

La cinta està protagonitzada per Aria Bedmar, Maru Valdivielso, Luisa Merelas, Almudena Amor i Chelo Vivares i s’estrenarà a Netflix el 27 d’octubre.

El director del Festival de Sitges, Ángel Sala, va destacar que apostaran pel cinema del clàssic, que a vegades està molt maltractada per tots i que ara està sent recuperada amb versions amb 4K i que abastarà el cinema nacional i l’internacional. Es projectaran films “imprescindibles” com ‘The wicker man’, de Robin Hardy; ‘King Kong’, de Merian C. Cooper i Ernest B. Schoedsak; ‘The raid’, de Gareth Evans, i ‘Siesta’, de Mary Lambert.

En aquest context, Sala va anunciar que s’homenatjarà William Friedkin, director d’’El exorcista’, que va morir recentment. El director del festival va destacar que enguany el certamen tindria dues de les cintes més aterridores de la història ‘El exorcista’ i ‘El resplandor’, que es projectarà la versió nord-americana en 4K.

A la secció oficial de fantàstica competició, hi ha films com ‘Acide’ de Just Philippot; ‘Club zero’ de Jessica Hausner; ‘Divinity’ d’Edie Alcazar; ‘The animal kingdom’ de Thomas Cailey; ‘KUBI’, de Takeshi Kitano o ‘La espera’, de F. Javier Gutiérrez;, entre d'altres. El jurat de la secció oficial estarà format pel músic i productor francès Jérome Paillard, l’atriu Ana Torrent, el director i productor estatunidenc David C. Fein; el crític de cinema i escriptor britànic Kim Newman i la crítica australiana Alexandra Heller-Nicholas.

Alguns dels plats forts d’aquesta edició són els últims treballs de Juan Antonio Bayona, ‘La sociedad de la nieve’; de Hayao Miyzaki, ‘El chico y la garza’; de Yorgos Lanthimos, ‘Pobres criaturas’; de Hideo Nakata, ‘The forbidden play’; de Daniel Benmayor, ‘Awareness’ i de Brad Anderson, ‘Blood de Brad Anderson’.

Algunes de les produccions presents en aquesta edició són la sèrie de Berto Romero ‘El otro lado’ o el thriller sobrenatural de Tomás Peña ‘Romancero’. També es presentarà la segona temporada de la sèrie d’HBO Max ’30 monedas’ d’Àlex de la Iglesia, el nou film de Carlota Pereda ‘La ermita’, o ‘La última noche de Sandra M.’ de Borja de la Vega.

Més propostes que es podran veure seran ‘Pandemonium’ de Quarxx, ‘Monolith’ de Matt Vesely, ‘The uncle’ de David Kapac i Adrija Mardesiç o ‘Where the devil roams’ de John Adams, Zelda Adams i  Toby Poser. Pel que fa a l’animació i el documental, hi haurà ‘Deep sea’ de Tian Xiao Peng , ‘Four souls of coyote’ de Áron Gauder, ‘Stopmotion’ de Robert Morgan


Premiats

El cineasta Juan Antonio Bayona, Brad Anderson, director d’’El maquinista’; Hideo Nakata, director de la japonesa ‘The ring’, i Lee Unkrich, director de ‘Coco’ i ‘Toy Story 3’ rebran els premis Màquina del Temps del Festival de cinema de Sitges. Rebran els grans premis honorífics el director de cinema, productor i supervisor d'efectes visuals Phil Tippett i el productor executiu de moltes de les pel·lícules de Stanley Kubrick, Jan Harlan.


Film de cloenda

La comèdia de terror ‘Dream Scenario’ serà l’encarregada de clausurar la 56a edició del Festival de Sitges. Produïda per l’estudi A24 i el director Ari Aster, el guió i la direcció estan en mans del noruec Kristoffer Borgli. Pel que fa al repartiment, l’encapçala l’actor Nicolas Cage amb altres noms de primer nivell com Julianne Nicholson, Michael Cera i el veterà Dylan Baker. L’argument gira al voltant d’en Paul Matthews, un professor i pare de família corrent; amb una vida aparentment normal, que es capgira, de sobte, quan milions de persones comencen a somiar amb ell. Al principi, aquest estrany succés li resulta una benedicció, però a mesura que els somnis comencen a canviar el to, la seva vida començarà a convertir-se en un malson.


Publicacions

En l’apartat de publicacions, enguany hi haurà ‘Ciudad pánico’ i ‘Mistress of fan. Monstruos, criatures y pesadillas engendrados por ellas’. La convocatòria per inscriure films, participar del Sitges Fan Pitch i la Residència i el Conrus de Teaser-Curt de WomanInFan seguirà oferta fins el 31 de juliol. El proper 26 de juliol s’obrirà a la venda dels packs i abonaments de l’edició de 2023.


Premis SGAE Nova Autoria

La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i la Fundació SGAE organitzaran la 23a edició dels Premis SGAE Nova Autoria conjuntament i en el marc del Festival de Sitges. Els Premis SGAE Nova Autoria reconeixen les tres categories autorals de les produccions audiovisuals de l’alumnat de les escoles i universitats de cinema de Catalunya. Enguany comptem amb la participació de 18 universitats i escoles, les quals han presentat 39 treballs. El jurat comptarà amb el director Jaume Balagueró, la guionista Marta Grau i el compositor de cinema Alfonso de Vilallonga.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat