Collboni defensa ampliar l'AMB a tot el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf abans del 2030

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aposta per ampliar l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entitat que presideix, a tots els municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf abans del 2030.

Així ho ha defensat en una conferència a Foment del Treball, on el socialista ha fixat com a "horitzó" la creació d'una "metròpoli federal" que passi d'aplegar els 3,3 milions de ciutadans que ara com ara té l'AMB als 5,3 milions de tota la regió metropolitana. En aquest sentit, Collboni ha apostat per repensar l'AMB "com un pacte federal" en què hi ha d'haver "cessions de competències i sobirania" per part dels ajuntaments cap a l'ens metropolità , així com de la Generalitat i l'Estat cap als ens locals.

En el seu primer discurs com a alcalde de la capital catalana a la seu de la patronal Foment del Treball, Collboni ha defensat amb fermesa el "federalisme" com a model a instaurar a la regió metropolitana de Barcelona per tal que els municipis que la integren convisquin "en peu d'igualtat". Així, el socialista ha insistit en el replantejament de l'ens metropolità amb l'objectiu que aquest apliqui unes polítiques compartides que permetin fer front a "reptes" que són també compartits entre els municipis, com ara bé la mobilitat o la transició energètica.

Collboni ha defensat l'ampliació de l'AMB cap a tots els municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme i el Garraf, però no ha fet menció d'altres grans ciutats del Baix Llobregat Nord, com ara Martorell, que no formen part de l'ens a dia d'avui. Tanmateix, més enllà de l'ampliació territorial de l'AMB, que ara com ara està formada per 36 municipis, Collboni ha apostat per la cessió de competències dels ajuntaments cap a l'ens i ha demanat "a la Generalitat singularment" el retorn d'algunes competències "que pertanyen a escala local".

Entre els exemples, Collboni ha citat l'aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ronda de Dalt, que afecta diversos municipis contigus a Barcelona, així com iniciatives de transport compartit, com el 'motosharing', que en alguns casos no permeten que l'usuari canviï de municipis que són fronterers mentre l'utilitza.

Així mateix, el socialista també ha defensat la necessitat "d'enfocar l'estratègia metropolitana a tot l'àmbit del Besòs". Per Collboni, es tracta de "justícia història": "Els barris del Besòs de Barcelona han d'oferir oportunitats de futur, qualitat de vida i seguretat". En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que el consistori té com a "repte" invertir 500 milions d'euros en 10 anys a tot l'eix del Besòs.

D'altra banda, Collboni també ha defensat el replantejament de l'AMB com una fórmula per "normalitzar les relacions institucionals", així com per projecte Barcelona i tota la seva regió metropolitana "a escala internacional". En relació amb això, el socialista ha defensat que té la voluntat "d'obrir i recuperar les relacions" amb altres ciutats de l'Estat, com ara Madrid, per tal de buscar punts de "col·laboració i cooperació". "La normalització ens permetrà, de nou, fer debats a mitjà i llarg termini, perquè fa massa temps que en aquest país hem deixat de fer projectes a llarg termini", ha conclòs.

 

Iniciativa 'L'alcalde a prop teu'

En la seva intervenció, Collboni també ha mencionat que precisament aquest dimarts posa en marxa la iniciativa 'L'alcalde a prop teu'. Un programa pel qual l'alcalde traslladarà la seva activitat institucional uns dies de cada mes a cada districte de Barcelona, començant per Sant Martí, des d'on mantindrà els despatxos habituals, presidirà la reunió setmanal de la Comissió de Govern i es reunirà amb entitats, associacions i empreses de la zona.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat