Vilanova i la Geltrú omple hotels i apartaments durant la fase preliminar de la Copa Amèrica de Vela

Els allotjaments de Vilanova i la Geltrú preveuen ocupar el 100% de les places aquest cap de setmana amb motiu de la regata preliminar de la Copa Amèrica de Vela, que se celebra a partir d'aquest dijous i fins diumenge. Un any abans que el gruix de la competició es desplegui a Barcelona, la capital del Garraf es prepara per un esdeveniment "sense precedents", segons ha destacat a l'ACN el president del Gremi d’Hostaleria de Vilanova, Jordi Gasol.

L'organització de la prova esportiva confia atraure 40.000 espectadors al llarg dels quatre dies. A part de l'impacte a hotels i apartaments turístics, els restaurants de la ciutat donen per fet que ompliran amb “visitants vinguts sobretot del nord del país”.

Aquests dies les perspectives pel sector de l’hostaleria vilanovina són "molt bones", ja que des de fa més d’un mes no queden places als hotels ni apartaments de la ciutat. Unes places que, majoritàriament, estan reservades pels més de 200 periodistes i centenars de professionals vinculats a la prova que arriben a la capital del Garraf entre aquest dijous i el proper diumenge, els quatre dies que duren les proves preliminars de la Copa Amèrica de Vela.

El Gremi d’Hostaleria de Vilanova relata que habitualment a mitjans de setembre la ciutat registra una bona ocupació, però destaca que aquest cop són a les portes d'un esdeveniment massiu "únic" que creuen que “suposarà un gran aparador per donar a conèixer el municipi, la seva gastronomia i la seva cultura”.

Tant l’Ajuntament com l’organització preveuen que la cita atraurà unes 40.000 persones repartides en els quatre dies que duri la competició. La xifra és menor que els 100.000 espectadors que s'havien calculat inicialment, ja que els primers estudis de l'oganització van extrapolar la previsió de visitants que s'espera a Barcelona la tardor del 2024 amb motiu de la part central de la competició. Fonts municipals indiquen que, a mesura que s'ha acostat la celebració de la fase preliminar a Vilanova, s'ha constatat que el volum d'espectadors a la capital del Garraf serà proper als 10.000 per dia.

Una dada positiva per l'hostaleria de Vilanova ja que, a banda d’omplir els allotjaments turístics, l’esdeveniment suposarà un augment de comensals als restaurants de la ciutat. De fet, el consistori ha donat permís per ampliar les terrasses dels establiments amb l’objectiu de poder acollir el major nombre de clients possible.

Respecte la procedència dels visitants, el president del Gremi, Jordi Gasol, explica que “s’espera que vinguin sobretot del nord de Catalunya, sent menys probable la visita de públic de les comarques d'interior”. Els comerços, per la seva banda, també esperen augmentar les seves vendes. Tot i que les proves esportives es concentraran al port de Vilanova, s’han organitzat diverses activitats culturals per repartir els visitants i fer que arribin també al gran nombre d’establiments i botigues que hi conviuen.


Sitges celebra l’impacte a la marca turística

Per la seva part, els hotels de Sitges no registren aquests dies una ocupació extraordinària. Tot i que l’àmplia oferta hotelera sovint compensa la falta de places a Vilanova i la Geltrú, aquesta vegada els allotjaments no perceben un impacte “significatiu” per la prova esportiva que se celebra al municipi veí.

La previsió és que aquest cap de setmana els hotels i apartaments turístics de Sitges freguin el 70% d’ocupació, “una xifra similar a la de qualsevol altre cap de setmana amb esdeveniments a la vila”, relata el Gremi d’Hostaleria. En aquest sentit, estimen que la competició haurà repercutit en una quinzena de reserves com a màxim. Des del sector apunten que probablement hi haurà equips amb reserves d’allotjaments de llarga estada a Barcelona.

Més enllà de l’impacte directe als hotels, des del Gremi d’Hostaleria celebren que la fase preliminar de la Copa Amèrica a Vilanova “és una gran ocasió per fer marca turística” als restaurants i altres atractius de la vila. El fet que la vela mobilitzi públic d’alt poder adquisitiu es percep com una ocasió per reforçar l’impacte econòmic al municipi.


Més de 50 entitats en contra de la Copa Amèrica

D’altra banda, la celebració de la Copa Amèrica també ha aixecat veus crítiques, les quals s’han organitzat a través d’una plataforma que compta amb el suport de 54 entitats i prop de 400 adhesions individuals. El col·lectiu preveu manifestar-se aquest dijous a la tarda a Vilanova per denunciar l’impacte contaminant de la competició i advertir que suposarà un “efecte inflacionari” a l’habitatge de Barcelona i l’àrea metropolitana.

Els detractors també critiquen que la prova “només beneficiarà el gran capital transnacional i els fons d’inversió”, i auguren que “el teixit productiu local quedarà en pla secundari en la distribució dels guanys”. “Aquest esdeveniment té un caire clarament elitista i és totalment innecessari per promocionar unes poblacions ja massificades com Barcelona i Vilanova”, etziben.

Des del Gremi d’Hostaleria de Vilanova diuen "entendre el malestar del moviment detractor", però precisen que "els únics impactes negatius" que percep l'hostaleria són la dificultat d’aparcament i la mobilitat, "en contra del que suposa poder donar a conèixer la seva gastronomia o els seus comerços”.

Membres de:

Grup El Cargol