Featured

La calor, la sequera i la falta de mà d'obra marquen l'inici de la collita de la pera llimonera a Ponent

 AMPLIACIÓ  ECONOMIA  La calor, la sequera i la falta de mà d'obra marquen l'inici de la collita de la pera llimonera a Ponent
Els productors de pera llimonera de Ponent han començat aquest dilluns la collita d'una campanya que arriba marcada per les altes temperatures, la sequera i la falta de mà d'obra. Les restriccions d'aigua a les finques regades pels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues ha fet que la fruita quedi amb uns calibres més petits del normal que no arriben al mínim comercial.

A això, s'hi suma les altes temperatures d'aquest juliol que ja han començat a cremar la pell de peres i pomes. Amb tot, la campanya es preveu "normal" quant a producció i deixa enrere les dels darrers dos anys en què les gelades van fer caure en picat la collita. La recuperació de la producció, però, també requereix de més mà d'obra que, de moment, el sector no troba.

Des de les organitzacions agràries Asaja i Unió de Pagesos (UP) destaquen que la campanya d'aquesta varietat de pera serà "normal" pel que fa a la producció. Per exemple, Jaume Gardeñes, responsable de Fruita Dolça d'UP, té una finca d'una hectàrea a Térmens (Noguera) que rega del canal auxiliar d'Urgell i confia que enguany collirà el mateix que en altres anys "normals", uns 30.000 quilos. En canvi, l'any passat la producció va caure en picat per les gelades i només va collir-ne 8.000.

Això sí, la mida de la fruita variarà en funció de si els arbres han disposat d'aigua durant la primavera. Les restriccions que han patit el canal principal d'Urgell i el Segarra-Garrigues farà que la fruita sigui més petita del normal i que fins i tot no arribi a la mida mínima per comercialitzar-la.

A banda d'això, les altes temperatures d'aquest mes estan provocant cremades a peres i també pomes. Es tracta d'una fruita que s'ha de llençar ja que "comercialment no es bona" i es podreix més ràpidament. Des d'UP es mostren preocupats per la possibilitat que la situació s'agreugi davant l'onada de calor d'aquesta setmana i afirmen que ja hi ha camps on l'afectació de la calor ja arriba al 30%.

D'altra banda, l'altra gran problemàtica d'aquesta campanya és la manca de mà d'obra per cobrir els 30.000 llocs de treball que acostuma ha tenir una campanya normal a Ponent. Des d'Asaja Lleida ho atribueixen a l'avançament de la collita a la demarcació, que ha fet que es solapi amb altres campanyes com ara la de la fruita d'os a Múrcia o la de la maduixa a Huelva.

De la seva banda, Unió de pagesos diu que la recuperació de la producció fa que es requereixi més mà d'obra i demana al govern espanyol que regularitzi la situació de persones immigrants perquè puguin treballar. "Entenem que la gent s'ha de poder guanyar la vida i la manera de fer-ho és que tinguin papers", ha afirmat Gardeñes.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat