Lleida vol ampliar el servei d'incineració per reduir la llista d'espera, que és de 7 dies

Lleida vol ampliar el servei d'incineració per reduir la llista d'espera, que és de 7 dies
La Paeria de Lleida preveu millorar i ampliar el servei d'incineració amb l'objectiu de reduir la llista d'espera, que és de 7 dies. L'alcalde de la ciutat, Fèlix Larrosa, ha admès que tenen "problemes" per fer les incineracions "quan toca" i confia que la millora del servei arribi "més aviat que tard".

A Lleida, les incineracions ja representen el 40% dels enterraments. Larrosa ho ha dit al cementiri municipal on aquest dilluns s'ha commemorat el 80è aniversari de la mort de Ricard Viñes. A l'acte s'ha presentat l'escultura del pianista que entre el 1971 i fins l'any 2008 va lluir a la plaça que porta el seu nom i que ara la Paeria ha reubicat davant el nínxol on descansen les restes de Viñes, al departament de Santa Cecília.

Al cementiri lleidatà hi ha més de 92.000 persones inhumades. Des de començaments d'any hi han hagut 783 inhumacions i 503 incineracions, de manera que es manté el percentatge de 60% d'inhumacions i el 40% d'incineracions. Tot i això, el consistori preveu una tendència a l'alça d'aquesta segona opció i, per això, està treballant per agilitar el funcionament del crematori, que té un temps d'espera actual d'entre 6 i 7 dies.

A banda, Fèlix Larrosa ha destacat el compromís de l'equip de govern de treballar per posar en valor tot el recinte i ha posat l'exemple del departament de Santa Cecília, del segle XIX i declarat en ruïna el 2017, on s'han fet obres de rehabilitació per oferir nous nínxols.

80 anys de la mort de Ricard Viñes

El cementiri municipal llueix des d'aquest dilluns l'estàtua de Ricard Viñes (Lleida, 1875 – Barcelona, 1943) que durant 37 anys va estar ubicada a la plaça que porta el nom del pianista. La descoberta del monument, que ha estat rehabilitat, ha estat l'acte central de la commemoració del 80è aniversari de la mort del músic lleidatà.

Fèlix Larrosa, que ha estat acompanyat per la regidora de Salut, Persones Grans i Consum, Anna Miranda, i la regidoria de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, així com una nombrosa representació de la Corporació Municipal, ha presidit l'homenatge tot recordant la seva destacada carrera internacional i posant de relleu la vinculació que sempre va mantenir amb la seva ciutat natal.

Al seu torn, Màrius Bernadó, professor d'Història de la Música de la Universitat de Lleida i director del Servei Cientificotècnic Laboratori de Musicologia i de l'Aula de Música, ha posat de relleu la figura de Ricard Viñes i de com mai va perdre de vista el seu origen i la seva estima per Lleida. També ha explicat que ja s'ha començat a treballar en la commemoració del 150è aniversari del naixement del músic que se celebrarà l'any 2025.

L'homenatge ha finalitzat amb l'actuació del Viñes Piano Duo, integrat per Marta Castelló i Enric Prió, ambdós pianistes professors del Conservatori de Lleida. Han interpretat dues peces composades per Ricard Viñes, que han estat arranjades pel compositor targarí, també professor del Conservatori, Ramon Andreu, amb el finançament de M. Carme Grassa, ex directora del Conservatori. Es tracta de les obres 'En Verlaine mineur' i 'Menuet spectral'.

Ricard Viñes

El reconegut pianista lleidatà Ricard Viñes i Roda va morir a Barcelona el 29 d'abril de 1943. L'endemà va ser traslladat a Lleida on el palau de la Paeria es va obrir de capella ardent durant unes hores. A darrera hora de la tarda d'aquell mateix 30 d'abril el músic va ser enterrat al departament de Santa Cecília del cementiri de Lleida, al costat de la seva mare.

Des de llavors la ciutat ha tingut un record i una estima sempre per la seva figura. L'Arxiu Municipal de Lleida conserva el seu llegat en el qual trobem tota la seva documentació tant personal com professional en què s'inclou, correspondència, fotografies, cartells i partitures entre altres documents. La ciutat també el recorda anualment amb el Concurs Internacional de piano que porta el seu nom.

El 18 de juliol de 1971 la ciutat de Lleida inaugurà un monument dedicat al músic en la mateixa plaça que porta el seu nom. Aquest monument en forma de pedestal gegant, realitzat en marbre negre integrava un relleu on es podia veure, per la banda del monument que donava a la plaça, a l'intèrpret assegut davant d'un piano amb uns cortinatges al darrere. Per la part que donava a l'avinguda Prat de la Riba, es trobava incrustat un escut de la ciutat i damunt una escultura del dit pianista dempeus portant unes partitures a la mà damunt d'un petit pedestal quadrat. Tots tres elements fets en marbre blanc.

El monument es retirà l'any 2008 i no és fins al 2010, amb la remodelació que feu Benedetta Tagliabue de la totalitat de la plaça, que es tornà a col·locar dos dels elements de l'antic monument; l'escut i el relleu, que actualment es poden veure en l'exterior d'una de les sortides del pàrquing soterrat de la plaça.

L'escultura que representava al músic lleidatà va ser realitzada per l'escultor Fèlix Martí. Des del 2008 i fins a aquest any va estar a l'Arxiu Arqueològic Municipal. Finalment, l'obra s'ha col·locat definitivament davant del nínxol de Ricard Viñes al cementiri lleidatà.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat