L'atur torna a créixer a les comarques gironines, però es manté quatre punts per sota respecte fa un any

Després que l'atur tanqués gairebé pla el mes de setembre, aquest octubre torna a créixer a les comarques gironines. En concret ho fa un 1,97% respecte el mes passat, o el que és el mateix, 587 persones s'han apuntat a les llistes en busca de feina.

La bona notícia, però, és que es manté la caiguda d'aturats respecte fa un any. En total, a la demarcació hi ha 30.409 persones aturades, 1.276 menys que a l'octubre de 2022, una caiguda de quatre punts. El que també cau de manera significativa per segon mes consecutiu és l'afiliació a la Seguretat Social. Si la fi de la temporada turística al setembre va provocar que més de 14.000 persones perdessin la feina, aquest octubre han estat 7.211 més.

Aquest divendres s'han donat a conèixer les dades de l'atur a les comarques gironines. Després que el setembre aconseguís frenar dos mesos d'increment de persones a les llistes de l'atur, aquest octubre ha tornat a créixer. Ho ha fet de manera minsa, encara no un 2%, però la realitat és que a la demarcació ara ja hi ha més de 30.400 persones que busquen un lloc de treball. Amb tot, aquest octubre és significativament millor que el de fa un any on hi havia 1.276 persones més que avui apuntades a les llistes.

Respecte a la resta de demarcacions, Girona és la tercera on més s'incrementa l'atur. Val a dir que no n'hi ha cap que baixi. A Barcelona la pujada és la més moderada i no arriba a l'1%. A Tarragona ha crescut un 1,76% i només Lleida, on l'atur s'enfila un 2,96%, supera Girona aquest mes de setembre.

El que torna a caure de manera destacada és l'afiliació a la Seguretat Social. La fi de la temporada turística ja va provocar un daltabaix de més de 14.000 persones el mes de setembre. Aquest octubre, malgrat que s'ha moderat, la caiguda no és menor. En concret, 7.211 persones han perdut la feina a les comarques de Girona, gairebé un 2% més que el mes passat.

Ara bé, com passa amb l'atur, la xifra d'afiliats a Girona és millor que l'octubre de 2022. En concret, l'octubre de 2022 hi havia registrades 11.799 persones menys que avui a la Seguretat Social. En total a les comarques gironines n'hi ha a dia d'avui 356.656. En comparació a la resta de demarcacions, només Lleida té pitjor percentatge. Allà el nombre d'afiliats cau un 2,68%, mentre que a Tarragona només o fa un 0,53%. A Barcelona, en canvi, l'afiliació puja gairebé un punt respecte el setembre.


Sector serveis, el més afectat

Que la fi de la temporada turística és el gran culpable de la caiguda d'afiliats i l'increment d'aturats es veu en les dades per sectors. De les 587 persones que s'han apuntat a les llistes aquest mes d'octubre, 525 són del sector serveis, mentre que d'agricultura són 22 i de la indústria en són 11. En canvi, l'atur a la construcció ha caigut en 28 persones.


Menys contractació

Pel que fa a la contractació, les dades tampoc acompanyen. En l'últim mes s'han signat 20.003 contractes, que suposa un 3,6% menys que el mes anterior i un 2,82% menys que l'any passat. De tots ells, més de la meitat són contractes temporals, possiblement vinculats a la temporada turística i a la recollida de fruita i la verema. Al llarg del setembre s'han signat 10.265 contractes temporals, per només 9.738 d'indefinits.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat